Web
Analytics

Дан планете Земље

Широм света се 22 април обележава као Међународни дан планете Земље и као подсетник да нам наша племенита Планета и њени екосистеми дају живот и као упозорење на опасности које прете животу на Земљи,  биљним и животињским врстама, а све због развоја индустрије,  повећане потрошње енергије,  глобалног загревања и климатских промена.

Дан планете Земље је дан свих нас. Све што радимо, добро и лоше, за нашу животну средину  највише утиче  на наш живот,  и зато је важно да не мислимо  на Дан планете Земље и како да јој помогнемо само овог дана, већ сваког дана у години. Један дан не може да промени ништа ако свакодневним неодговорним односом према животној средини и окружењу у коме живимо, загађуемо  земљу, воду и ваздух и угрожавмо биљне и животињске врсте.

У нашој школи смо се потрудили да код ученика развијемо свест о одговорности и обавезама. И управо на данашњи дан смо припремили низ активности у свим разредима. Укључени су били сви, и наставници и ученици. У вишој настави је разредни час организован напољу. Сви ученици су чистили зелене површине око школе. Одрађен је посебан час из географије са припремљеном презентацијом на тему планета Земља. Учествовало је 30 ак наших ученика. Посебно је било занимљиво када су ученици прочитали песму  коју је написала девојчица Марија Алексић, ученица 3. разреда. Наставница је припремила и краћи едукативан филм „ Шта је рециклажа?

„На часу ликовног су се сви наши ђаци потрудили да покажу шта осећају када је у питању наша планета. Наставник ликовног, Давор Ћирковић је са задовољством изложио дечије цртеже.У нижим разредима су ученици такође чистили зелене површине око школе, донели саксијско цвеће да украсе учионице и гледали едукативан филм о рециклажи. Наши ученици осмог разреда су имали посебан задатак. Захваљујући доброј вољи и несебичној помоћи директорке ЈКП Крушевца сви ученици осмог разреда су посадили једно генерацијско дрво. У питању је црвенолисни јавор. Надамо се да ће нам ово бити једна лепа и корисна пракса у школи.

Leave a Comment