Web
Analytics

ДЕЧИЈА НЕДЕЉА У НАШОЈ ШКОЛИ

Да би деца живела у подстицајном и сигурном окружењу у коме могу да остваре максимум својих потенцијала, у атмосфери пуног поштовања дечијих права, неопходно је да сви друштвени актери раде заједно на подршци породици и родитељству, укључујући алтернативне облике, чиме се обезбеђује достојанствен живот и подстицај породици и деци која у њој одрастају. Стога jе ове године, Дечија недеља обележена под слоганом:

ШТА ДЕТЕТУ ТРЕБА ДА РАСТЕ ДО НЕБА!?

Дечија недеља је најрадоснија седмица у години јер се у њој реализује Деичија недеља – највећа национална манифестација за децу. Одржава се сваког октобра у циљу уједињења свих релевантних друштвених актера ради континуираног побољшања положаја детета у Републици Србији.

Једна од највећих вредности Дечије недеље јесте пуно учешће деце у свим програмима који је прате и у којима деца имају прилику да искажу своје ставове, мишљења, укажу на проблеме, као и да покажу своја знања, таленте и вештине. Подстицањем пуног учешћа деце у друштвени живот, сензибилише се јавност о потреби пружања једнаких шанси за свако дете. Остваривање њиховог пуног потенцијала у складу са годинама живота и зрелошћу, важан је део одрастања.

Дечија недељa има изузетно дугу и успешну традицију – на овим просторима се обележава од 1934. године, од 1987. године је на предлог организације Пријатељи деце Србије уведена у Закон о друштвеној бризи о деци. Oд 2018. године се налази у Закону о финансијској подршци породица са децом, а своју мисију увек изнова прилагођава актуелним потребама деце и младих – указујући на стварни положај детета и младих у друштву и важна питања у овој области, скрећући пажњу на дете као носиоца права да одраста у што бољим условима, како у породици, тако у локалној заједници и друштву у целини.

Ове године Дечија недеља je обележена под слоганом ,,ШТА ДЕТЕТУ ТРЕБА ДА РАСТЕ ДО НЕБА!?”

У школи су испланиране и реализоване активности за сваки дан у оквиру Дечје недеље.У реализацију појединих активности укључени су и родитељи ученика.

ВАЖНО: Фотографије са свих дешавања у току Дечје недеље можете погледати на Фејсбук страници школе.

3.10.2022.

– Отворена је Дечија недеља упознавањем ученика са Конвенцијом о правима деце и слоганом, садржајима, циљевима и програмом Дечије недеље.

– Покренута је акција Деца-деци (ове године поклањамо ,,ДОБРЕ ИГРАЧКЕ“, које ће деца направити са родитељима од од природних и рециклираних материјала) на нивоу одељења,у четвртак ће бити реализована размена поклона/играчака.

– Покренута је акција Црвеног крста – одећа, обућа, школски прибор за сиромашне другове.

4.10.2022.

-Постављена је изложба ликовних радова на тему КАД ИМАШ ДРУГА НИКАД НИСИ САМ и ШКОЛА МОЈА ДРУГА КУЋА у холу школе. Обишли смо изложбу и анализирали радове.

5.10.2022.

-Деца су радила ликовне раове на тему „Шта ми треба да растем до неба!?“. Након анализе радова поставили смо одељењску изложбу у учионици. Остварен је циљ – ликовним путем приказати шта је деци важно у одрастању. На цртежима деце најчешћи симболи су љубав, заједништво, породица, природа, школа…

6.10.2022.

-Постављена је изложба радова ,,ДОБРА ИГРАЧКА“, које су деца направила са родитељима од природних и рециклираних материјала. После изложбе спроведена је активност ,,Друг-другу“-поклањање (размена) играчака, као и подела гардеробе и школског прибора сиромашним другарима. Одазвао се велики број родитеља и деце, прикупљено је доста гардеробе, а и школског прибора.

Leave a Comment