Web
Analytics

О Бранку и “Бранковцима”

За учење даље лако одскочна је даска „Бранко“

На левој обали Расине, окружена јелама и боровима, смештена је основна школа која са поносом носи име великог песника романтичара Бранка Радичевића. „До школе се стиже узаним путем, боље рећи путељком, који је наш, ђачки, и који нам је тако драг јер бележи наше згоде и незгоде и чува наше тајне“, кажу ученици.

branko

Ретки су песници који су овенчани таквим ореолом славе као наш Бранко, песник младости, љубави и ђачког растанка. „Неколико наших песника носило је то магично име – Бранко, но ни један се није винуо тако високо као Радичевић, који је својом првом књигом песама значио револуцију у развоју наше књижевности и језика: као метеор профијукао је Бранко кроз кратак, али динамичан живот, исцртавши путању непоновљиве песничке судбине. Овај ватрени присталица Вуков, творац је новог песничког језика „чулни чудотворац свеже поетике набијене чистим животом, разбијач предрасуда о употреби народног језика у књижевности“. Дакле, јединствена и непоновљива песничка фигура који је својим радом задужио читав српски народ.

Свесни Бранкове улоге у историји српске књижевности, ученици наше школе са оправданим поносом, громогласно и полетно, у један глас, сваку школску свечаност започињу химном:

„Крај Расине знају и птице у лету,

Бранкова је школа најбоља на свету.“

Поред дичног песниковог имена, за понос нам је и то што је наша школа настала још давне 1892. године. У садашњој школској згради настава се одвија од 26. маја 1966. године. Од настанка па до сада кроз школу је прошло 116 генерација. Бивши ученици ОШ „Бранко Радичевић“ сада су вредни радници, цењени професори и инжињери, лекари, банкари, архитекте, менаџери…

Иако по броју ученика не спадамо у велике школе, трудимо се, а у томе и успевамо, да одржимо корак са већима, па тако активно учествујемо на свим такмичењима. Бројне су похвале које освајају наши ђаци, а по постигнутим резултатима на такмичењима спадамо у једне од најбољих. Хвалимо се и успехом на квалификационим испитима и проходношћу коју имају наши ученици приликом уписа у средњу школу. Све ово је резултат рада стручно оспособљеног кадра који чине 26 професора, 4 предметна наставника и 16 учитеља. Наш наставни кадар је млад, а анставници су спремни да уваже развојне карактеристике деце на сваком узрасту и да васпитним деловањем помогну њихов развој. У модерној и отвореној школи, какав је наш „Бранко“, негујемо толерантан и демократски однос између наставника у ученика. У нашу школу деца долазе са задовољством, а због занимљивих ваннаставних садржаја, који прате склоност и способност сваког детета, остају и после наставе спремни да искажу своју креативност.

Чиме бисмо могли још да се похвалимо? Можда добро опремљеним кабинетом за информатику, ђачком библиотеком са око 10.000 наслова, зубном амбулантом, мултимедијалном учионицом у којој се одвија настава уз помоћ савремене технологијеи образовних софтвера. Или можда тиме што је школска зграда окружена пространим двориштем са великим травнатим површинама и спортским теренима. За понос нам служе и два подручна одељења; у Дедини и Макрешану, на чијем се унапређењу ради паралелно са унапређењем матичне школе. Са локалном заједницом остварујемо активну сарадњу. Да, можемо се свим овим похвалити. И хвалимо се. Али, у данашње време када се много говори о насиљу и предузимају различите активности за његово спречавање, јасно ћемо се похвалити следећим: поносни смо на веома мали број дисциплинских проблема, као и на чињеницу да у нашој школи дуги низ година није забележен случај насиља, наркоманије, као и других видова деликвентног понашања што нас издваја од школа у окружењу.

И ову школску годину дочекали смо спремни за неке нове битке у не баш тако једноставном процесу васпитања и образовања.

Снежана Вујиновић, проф.

Leave a Comment