Web
Analytics

Посета пријатељима у Охриду

Након склапања пријатељства, настављамо успешну сарадњу са пријатељском школом из Охрида. Тим наставника наше школе на челу са директорком школе и још једанаест ђака боравио је у Охриду и представио нашу школу на обележавању 120 година успешног рада и постојања Свеучилишта „Свети Климент Охридски“ у Охриду.

Након пута и генералне пробе у Охриском дому културе, наши ученици су смештени у домове својих пријатеља, које су и они угостили у октобру. Уследила је шетња по велелепном Охриду, обишли смо све знаменитости града, од самог Плаштата на обали Охридског језера, за које смо се уверили да је по летпоти у самом европском врху. Након чега су наши ученици имали прилику да посете радионицу у којој се прави папир и то на традиционални начин, такође, видели су и реплику Гутембергове штампарије.

Следећа дестинација био је Народни музеј, где су имали прилику да виде Златну собу и оригиналну поставку прве лекарске ординације из 18.века. Настављајућо узаним улицама Охрида, дошли смо до цркве Свете Софије, а потом и до амфитеатра на отвореном, где се преко лета организују наступи. Пријатних двадесет степени, сунчаног 5.децембра омогућили су нам да стигнемо до зидина Самуилове тврђаве. Повратак у Охрид био је нешто лакши за уморне путнике, спуштајући се до цркве Светог Јована, уживали смо у погледу на језеро.

Истог дана присуствовали смо Свечаној академији којом је наша пријатељска школа обележила сто двадесет година рада и постојања, на сцени су се смењивали бивши и садашњи ђаци, радници, успешни и распевани, а онда је уследила и наша тачка. Наших једанаест ђака извело је плесну тачку, коју су домаћини испратили бурним аплаузом, чиме смо окончали више но активан дан.

Другог дана посетили смо манастир Свети Наум и уживали у погледу са Залива костију, шетали по Охриду и увече посетили Хидробиолошки завод, где смо научили много о Охридском језеру, али и о научницима који у њему раде.

Трећег дана, након одласка у школу домаћина и обиласка исте, наша делегација положила је венце на споменик Светог Климента. После тешких растанака са домаћинима, упутили смо се у Скопље и уживали у овом модерном граду, који по архитектури има претензије да парира светским метрополама.

У касним вечерњим сатима стигли смо у наш град, са собом доневши поконе за све драге људе, а себи смо донели много лепих успомена, оне које смо забележили апаратом, погледајте овде.

Leave a Comment