Web
Analytics

Наставити рад на превенцији насиља у школама

prevencija nasilja

Министар просвете, науке и технолошког развоја проф. др Томислав Јовановић и директор Канцеларије Уницефа за Србију Мишел Сен Ло уручили су данас плакете „Школа без насиља“ представницима осам школа које су стекле признање да могу самостално да раде плану превенције насиља и развоју сигурне и подстицајне средине за ученике.

Плакете су добиле школе: „Бранко Радичевић“ Крушевац, „Доситеј Обрадовић“ Опово, „Свети Сава“ Врчин, „Бранко Радичевић“ Мали Зворник, „Иво Андрић“ Прањани, „Бранко Пешић“ Земун, „11.новембар“ Сента, „Стојан Живковић Столе“ Трњане.

Министар Јовановић је на конференцији за новинаре у Влади Србије истакао да су школе у којима се спроводи пројекат Уницефа “Школе без насиља” успеле да смање насиље у просеку за 30 одсто, док је физичко насиље смањено за готово 50 одсто.Посебно је смањена изложеност физичком насиљу од стране вршњака, више од 50 одсто, као и насиље одраслих над ученицима.

„Школе у програму су смањиле насиље, ојачале ученике да пријаве насиље када се догоди а наставнике да на њега брзо и конструктивно реагују, не пуштајући проблем „да преноћи“. Интензивно раде са ученицима који трпе насиље као и онима који га врше. Заједно са ученицима и родитељима раде на промоцији толепанције и ненасиља. Подаци које имамо су охрабрујући и мотивишу, али и упућују на то да треба да се настави са озбиљним радом“, рекао је министар Томислав Јовановић.

Министар је том приликом поновио да без толеранције и поштовања различитости нема доброг образовног система.

Директор Уницефа у Србији Сен Ло је указао на то да је скоро половина ђака у школама у Србији била изложена насиљу, док је један од три ученика био жртва наставничког насиља.

„Србија треба да настави рад на превенцији насиља у школама „нагласио је он и позвао школе да несебично деле примере добре праксе и помажу другим школама да досегну исте стандарде сигурног и подстицајног окружења за децу и упутио похвалу оним школама које су постале свесне тог проблема и постигле напредак у његовом решавању.

Проблем у Србији, како је упозорио, представља податак да готово 37 одсто родитеља и даље примењује физичко кажњавање као васпитну меру.

У пројекту Уницефа “Школе без насиља” учествују укупно 273 школе у Србији, а данас су му се прикључиле још 22 школе.

Након доделе плакета, представници 10 основних и 12 средњих школа потписали су Меморандум о сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Јединицом за превенцију насиља и Уницефом, чиме је у њима званично започело спровођење програма „Школа без насиља“ и „Превенција родно заснованог насиља“.

Преузето са http://www.mpn.gov.rs/vesti/1083-nastaviti-rad-na-prevenciji-nasilja-u-skolama

Leave a Comment