Web
Analytics

У СУСРЕТ СВЕТСКОМ ДАНУ СТАНИШТА

bube

Иако је Светски дан станишта 6. октобра, ми у ,,Бранку“ мало смо поранили са његовим обележавањем. Разлог је техничке природе. Оно што смо предвидели  није могло бити организовано касније јер наш гост, профсесор биолологије Иван Симоновић није био доступан неког другог датума, а без овог госта, иначе власника тераријума изузетно ретких врста инсеката, читава ова манифестација не би била толико занимљива.

Циљ ове изложбе је  указивање на важност очувања биолошке разноврсности предела, а наша професорка биологије Марија Костић, која је и њен идејни творац, присутним ученицима напоменула је да човекове потребе за новим простором непрекидно расту, па људи стално освајају нове површине чиме уништавају екосистеме. Жива бића се прилагођавају променама у спољашњој средини у тежњи да преживе, а адаптације организама су увек у складу са стаништем.

У оквиру изложбе одржана је презентација о очувању биодиверзитета, а чланови дарамске секције прочитали су еколошке поруке које су све присутне бар на трен навеле на размишљање важности очувања природе уопште.

 На изложби  “Камуфлажа, мимикрија“  наши ученици и гости имали су прилике да уживо виде  паличњаке (ГИГАНТСКИ ЛИСТ ИНСЕКТ, МАДАГАСКАРСКИ  ПЛАВИ  ПАЛИЧЊАК, МАЛЕЗИЈСКА НИМФА, ФИЛИПИНСКИ ИНСЕКТ ЛИСТ, АФРИЧКА ДУХ БОГОМОЉКА И МАЛЕЗИЈСКИ ГИГАНТСКИ ПАЛИЧЊАК) и о њиховим карактеристикама као и адаптацијама на услове средине сазнају више кроз предавање биолога-еколога Ивана Симоновића .

У холу школе су били изложени цртежи и поруке на тему камуфлажа, мимикрија као и антропгени фактори који угржавају станишта и опстанак врста.

ЈОШ ФОТОГРАФИЈА

Leave a Comment